Kenali Santo Anda Sto Petrus & Paulus

Ketika Yesus ditangkap, Petrus ketakutan. Saat itulah dia berbuat dosa dengan menyangkal Kristus sebanyak tiga kali

Jun 26, 2015

Kenali Santo Anda
Sto Petrus & Paulus
~ Jun 29 ~

Petrus, paus pertama kita, adalah seorang nelayan dari Galilea. Yesus memanggilnya untuk mengikuti Dia, “Aku akan menjadikan engkau penjala manusia.” Petrus adalah seorang sederhana yang giat bekerja. Nama asalnya ialah Simon, tetapi Yesus mengubahnya menjadi Petrus, yang ertinya “batu karang”. “Engkaulah Petrus,” kata Yesus, “dan di atas batu karang ini Aku akan mendirikan Gereja-Ku.” Petrus adalah pemimpin para rasul

Ketika Yesus ditangkap, Petrus ketakutan. Saat itulah dia berbuat dosa dengan menyangkal Kristus sebanyak tiga kali. Tetapi, Petrus menyesali perbuatannya dengan sepenuh hati.

Sesudah kebangkitan-Nya, Yesus bertanya tiga kali kepada Petrus, “Apakah engkau mengasihi Aku?” Jawab Petrus, “Tuhan, Engkau tahu segala sesuatu, Engkau tahu, bahawa aku mengasihi Engkau.” Sesungguhnya, Yesus memang tahu! Yesus mengatakan kepada Petrus untuk mengurus Gereja-Nya, sebab Dia akan naik ke syurga. Yesus menetapkan Petrus sebagai pemimpin para pengikut-Nya.

Paulus adalah rasul besar yang dulunya penganiaya umat Kristian.

Kemudian dia sungguh-sungguh bertobat. Pada saat pertobatannya, Yesus mengatakan bahawa Dia akan menunjukkan kepada Paulus, betapa banyak penderitaan yang harus ditanggungnya kerana nama-Nya.

St. Paulus amat sangat mengasihi Yesus, sepanjang hidupnya, dalam mewartakan kerajaan Tuhan, dia banyak menghadapi bahaya dan rintangan misalnya didera, dilempari batu, kapalnya karam dan tersesat di laut.

Namun demikian, dia senantiasa teguh percaya pada Tuhan. Dalam khutbah-khutbahnya juga, Paulus tidak pernah lupa menyebut, “Cinta Yesus mendorong aku.”

Sebagai ganjaran, Tuhan memberinya penghiburan dan sukacita berlimpah dalam menanggung penderitaannya.

Paulus menyebut dirinya sebagai rasul orang-orang bukan Yahudi. Dia mewartakaan Injil kepada orang-orang bukan Yahudi. Hal tersebut menjadikannya terkenal di seluruh dunia. Oleh kerana Paulus, kita juga, menerima iman Kristian.

Total Comments:0

Name
Email
Comments