Malaya

 • Apa itu ketakutan yang sihat?

  Oct 13, 2017

  Sebagai seorang ahli teologi, Paderi dan pengkhutbah, saya sering ditanya, "Mengapa Gereja tidak lagi mewartakan agar umat takut kepada Tuhan? Mengapa kita tidak lagi berkhutbah tentang bahaya-bahaya yang boleh membawa umat ke neraka? Mengapa kita tidak berkhutbah lebih tentang amarah Tuhan dan api neraka?"

 • Paderi dan Sheikh bincang perpaduan dalam kepelbagaian

  Oct 13, 2017

  Bernama News Channel telah menyiarkan segmen temu ramah Inspirasi Pagi iaitu “Perpaduan Malaysia-Bersatu Dalam Kepelbagaian” di dalam rancangannya NINE 11 pada 18 Sept lalu.

 • Membela iman sebagai saksi Kristus

  Oct 13, 2017

  Katekismus Gereja Katolik 1316 menyatakan, “Penguatan menyempurnakan rahmat Pembaptisan.

 • Umat Kristian tidak seharusnya cengeng dan cepat marah

  Oct 13, 2017

  Pengharapan yang sebenarnya terletak pada pewartaan akan kematian dan kebangkitan Yesus, tidak hanya dengan kata-kata seseorang, tetapi juga perbuatan, kata Paus Fransiskus.

 • Kerana imannya, Fr Tom dinobatkan Award Bonda Teresa

  Oct 13, 2017

  Imam Katolik berasal dari India yang ditahan selama 18 bulan di Yaman dan baru dilepaskan baru-baru ini, dinobatkan sebagai penerima Penghargaan Bonda Teresa (Mother Teresa Award) untuk Keadilan Sosial tahun ini.

 • Kolaborasi Facebook, Microsoft cuba gagalkan eksploitasi kanakkanak

  Oct 13, 2017

  Dua gergasi dalam dunia digital menyajikan beberapa cara penting sebagai usaha untuk bersaing dengan skala luas dan peningkatan eksploitasi anakanak bawah umur dalam talian.

 • Sri Paus seru imam Chaldean pertahan warisan iman, kesatuan

  Oct 13, 2017

  Ketika Gereja Katolik Chaldean memulakan sinode tahunan mereka, Paus Fransiskus membuka sidang itu dengan menyeru pemimpin-pemimpin ritus timur itu untuk prihatin dan peka kepada kekacauan-kekacauan bentuk baru yang tercetus dari ketidakstabilan politik, agar para pemimpin itu harus segera berusaha untuk mempromosikan perpaduan di semua lapisan masyarakat.

 • Kenali Santo Anda: Sto Lukas

  Oct 13, 2017

  Menurut tradisi, Lukas adalah seorang doktor yang tiada anutan agama.

 • Hujan dan badai, pelarian Rohingya ‘makan’ airmata

  Oct 13, 2017

  Angin kencang dan hujan lebat telah menambah kesengsaraan lagi pelarian Rohingya yang tinggal di kem-kem darurat di Bangladesh.

 • Saksi pembunuhan mohon perlindungan Gereja

  Oct 13, 2017

  Polis Filipina yang ingin mendedahkan maklumat tentang perang melawan dadah Presiden Rodrigo Duterte, mencari perlindungan dari gereja kerana bimbang akan keselamatan mereka.