Malaya

 • Mogok Iklim Sedunia: Generasi muda bangkit selamatkan bumi

  May 31, 2019

  Beratus-ratus ribu belia dan golongan muda di seluruh dunia meninggalkan bilik darjah untuk menyertai tunjuk perasaan atau Mogok Iklim pada 24 Mei, sebagai sebahagian daripada aksi bantahan terhadap para pemimpin kerajaan yang tidak mengambil tindakan terhadap perubahan iklim.

 • Di mana rumah kita sebenarnya?

  May 31, 2019

  Pada tahun-tahun semasa saya melayani sebagai Ketua Religius bagi para Paderi dan Brother Oblate di wilayah Barat Kanada, saya cuba untuk berjinakjinak dengan dunia akademik dengan mengajar beberapa subjek di Universiti Saskatchewan.

 • Perhimpunan ECMI kali ke-11 di Nulu Sosopon, Keningau

  May 31, 2019

  Komisi Episkopal untuk Pelayanan Pastoral Migran dan Orang yang Berpindah Randah (ECMI) di bawah naungan Konferensi para Uskup Katolik Malaysia-Singapura-Brunei (CBCMSB) telah mengadakan pertemuan tahunan kali ke-11 mereka pada 22-25 April lalu di Pusat Ziarah Keluarga Kudus, Nulu Sosopon.

 • Paderi berdiam diri terhadap kejahatan?

  May 31, 2019

  Setiap imam yang melayani Sakramen Rekonsiliasi terikat kewajiban untuk menjaga rahsia pengakuan itu. KHK 983 # 1 berkata: “Rahsia sakramental tidak dapat diganggu gugat; kerana itu sama sekali tidak dibenarkan bahawa bapa pengakuan, dengan kata-kata atau dengan suatu cara lain serta atas dasar apa pun, mengkhianati peniten sekecil apapun.”

 • Persiapan rohani mahasiswa Sandakan ke MCCSD3

  May 31, 2019

  Pada 4 Mei 2019 merupakan hari persiapan rohani bagi para peserta Malaysian Catholic Campus Student Day kali ke-tiga (MCCSD3).

 • OFM bimbing kaum muda mengerti tanda-tanda zaman

  May 31, 2019

  Para Fransiskan memberikan perhatian khusus pada pendampingan dan pemberdayaan kaum muda, menandai 90 tahun tarekat tersebut hadir di Indonesia.

 • Kristus hanya akan dikenali jika segenap murid-murid-Nya bersatu

  May 31, 2019

  Pada Hari Minggu Paskah VII ini, sesudah Hari Raya Kenaikan Tuhan Yesus yang lalu dan menjelang Hari Raya Pentakosta yang akan datang, dalam Injil Yohanes Yesus berdoa untuk masa depan umat-Nya, iaitu keinginan- Nya agar segenap murid tetap bersatu, dan agar semua orang bersatu dalam kasih.

 • Injil adalah program kehidupan, ‘jalan’ untuk dilalui bersama

  May 31, 2019

  Kerendahan hati, kesatuan dan keberanian untuk menolak hal-hal duniawi” merupakan tiga elemen dasar bagi Gereja untuk terus melangkah ke hadapan.

 • Kardinal dari Vatikan Kunjungi Sri Lanka

  May 31, 2019

  Salah seorang pegawai tinggi Vatikan mengadakan kunjungan tak terduga ke Sri Lanka sebagai tanda solidariti dengan umat Katolik yang masih belum pulih dari tragedi ngeri bom bunuh diri pada hari Minggu Paskah yang meragut lebih 250 nyawa dan mencederakan lebih 400 orang.

 • Sri Paus Fransiskus kesal reformasi pembatalan perkahwin belum diterapkan

  May 31, 2019

  Hubungan antara para uskup dengan para imam sebagai “tulang punggung” yang mendukung semua hubungan di dalam keuskupan menjadi inti ucapan Sri Paus Fransiskus dalam pertemuan dengan para uskup Itali , barubaru ini.