News In Malay

 • ‘Dengar’!: Vatikan umum tema Hari Komunikasi Sedunia 2022

  Oct 01, 2021

  Dalam mencari kebenaran, komunikator Katolik harus belajar bagaimana mendengar,” kata Vatikan.

 • Menjaga api iman agar terus menyala

  Oct 01, 2021

  Dalam novel Walker Percy pada tahun 1971, Love Among the Ruins, menampilkan watak utama seorang psikiatri bernama Tom More. Tom adalah seorang Roman Katolik yang tidak lagi mengamalkan kepercayaannya, walaupun masih menganut agama itu.

 • Menjadi yang terhadapan dalam menabur kebaikan

  Oct 01, 2021

  Ada sebuah kisah, seorang isteri yang tertekan meminta nasihat daripada seorang pembimbing perkahwinan, “Saya membenci suamiku,” keluhnya. “Dia membuat hidupku seperti di dalam neraka. Saya ingin bercerai dan membuat segala sesuatu sukar untuknya!”

 • Menjadi berguna biarpun dalam hal-hal yang kecil

  Oct 01, 2021

  “Tuhan selalu mahu umatNya menjadi berguna di dunia ini. Melalui ajaran-ajaran-Nya, Yesus sellau mengajak umat agar menjadi berguna biarpun dalam hal-hal yang kecil …menjadi berguna untuk keluarga dan masyarakat, menjadi berguna dalam membangun solidariti dan kesejahteraan…” demikian antara pesan Uskup Julius yang disampaikan melalui homili, pada 26 Sept lalu di Katedral St Mary, Sandakan.

 • KekitaanFm tuju Bulan Rosari Oktober untuk persaudaraan manusia, keharmonian alam sekitar

  Oct 01, 2021

  Dengan intensi Kedamaian, Persaudaraan Manusia dan Keharmonian alam, Radio Digital KekitaanFM menganjurkan Bulan Rosari setiap hari dari 4-31 Oktober melalui laman Facebook KekitaanFM, jam 7.00 malam.

 • Percaya atau tidak, Api Penyucian itu ada

  Oct 01, 2021

  Ada umat yang tidak percaya akan adanya Api Penyucian kerana tidak ada kata “Api Penyucian” disebut di dalam Alkitab. Memang kata “Api Penyucian” tidak secara eksplisit tercantum di dalam Alkitab, seperti juga kata ‘Trinitas’, atau ‘Inkarnasi’, namun kita percaya akan maksud dari kata-kata tersebut.

 • Pelukis Bonda Maria berbusana Kadazan kumpul dana bantu mangsa banjir

  Oct 01, 2021

  Lukisan digital Bonda Maria berbusana tradisi kaum Kadazan Papar pernah tular di Facebook, beberapa bulan lalu.

 • Anak muda Katolik KK tidak gentar ‘turun padang lumpur'

  Oct 01, 2021

  Seramai 114 anak muda dari seluruh Keuskupan Agung Kota Kinabalu keluar menghulurkan tenaga pada 25 Sept lalu, bagi membantu komuniti Kg Sugud yang masih mengalami keperitan akibat kejadian banjir besar baru-baru ini.

 • Pasca pertemuan Fransiskus, ayatollah buka jalan dialog, damai di Iraq

  Oct 01, 2021

  Pertemuan Sri Paus Fransiskus dengan Imam Besar Ayatollah Ali Al-Sistani, seorang ulama Muslim Syiah yang terkemuka, pada Mac lalu, telah membantu memupuk perdamaian di Iraq, tetapi masih perlu terus “melabur” dalam dialog, demikian kata pemimpin-pemimpin Kristian dan Islam dalam perbincangan maya minggu ini.

 • Penganiayaan terhadap Kristian terus berlaku di Myanmar

  Oct 01, 2021

  Kumpulan hak asasi manusia internasional mengecam kekerasan terhadap minoritas Kristian di Myanmar yang dilakukan oleh militer dalam aksi represif terhadap penunjuk perasaan di negara itu.