News In Malay

 • Tahun Suci 2025: 32 juta penziarah dijangka hadir

  May 19, 2023

  Persiapan perayaan Jubli 2025 berjalan lancar dengan anggaran lebih 32 juta orang penziarah dijangka mengambil bahagian. Laporan perkembangan persiapan tentang acara berskala besar yang dianjurkan oleh Dikasteri untuk Penginjilan telah dibentangkan pada Mei 9 di Vatikan.

 • Tujuh petua kenabian

  May 19, 2023

  Dalam kerasulan Kristian, kita semua dipanggil untuk menjadi kenabian, menjadi penyokong keadilan, untuk membantu memberi suara kepada orang miskin, dan mempertahankan kebenaran.

 • Periksa sikap doa kita

  May 19, 2023

  Tiga tahun lalu, semasa pandemik Covid-19, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah memupuk umat Katolik untuk berdoa bersama dan mengikuti Misa Kudus online.

 • Paroki Lahad Datu fahami matlamat Konvensi Pastoral Malaysia 2026

  May 19, 2023

  Seramai 262 orang peserta dari seluruh Komuniti Kristian Dasar (KKD) yang bernaung di bawah paroki St Dominic, Lahad Datu, telah menyertai Perhimpunan Pastoral Paroki untuk mendengar tentang perjalanan menuju Malaysian Pastoral Convention (Konvensi Pastoral Malaysia 2026) pada April 22 lalu.

 • AJKT Sinodal Tenom anjur rekoleksi pemimpin awam

  May 19, 2023

  Ahli Jawatan Kuasa Sinodal Paroki St Anthony, menganjurkan Rekoleksi Pemimpin Awam dan Pelayan Umat yang dihadiri seramai 173 peserta, pada April 22 lalu.

 • Istilah haram, halal dalam agama Katolik

  May 19, 2023

  Meskipun dalam Gereja Katolik kata haram dan halal jarang terdengar, masya-rakat secara umum peduli akan istilah tersebut, apatah lagi semakin hari semakin banyak restoran yang memasang logo “halal” yang terpasang.

 • Komuniti Shalom jentik semangat misionari di kalangan kaum muda

  May 19, 2023

  Hidup yang baru! (Fully Alive) itulah gambaran kata yang menjiwai diri para belia yang memberikan hidup yang baru di dalam Kristus.

 • Gereja perlukan kesaksian dan semangat dari belia

  May 19, 2023

  Seorang artis Kristian yang terkenal pada tahun 80-an, Francissca Peter mengongsikan bagaimana beliau selalu berharap dan berdoa kepada Tuhan sepanjang perjalanannya sebagai pemuzik di Malaysia.

 • Hari Komunikasi Sosial Sedunia ke-57: Komunikasi baik lahirkan peradaban sejahtera

  May 19, 2023

  Sri Paus Fransiskus memilih tema “Berbicara dengan Hati: Veritatem Facientes in Caritate” (Melakukan Kebenaran dalam Amal), untuk Hari Komunikasi Sosial Sedunia yang jatuh pada 21 Mei, 2023.

 • Bapa Suci seru utamakan perlindungan untuk kanak-kanak bawah umur

  May 19, 2023

  Melindungi kanak-kanak bawah umur dan orang yang lemah harus menjadi keutamaan bagi semua orang dalam Gereja, kata Sri Paus Fransiskus.